ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – Κριτικά σχόλια του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ σε εκδόσεις που φέρουν το σήμα της ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ

 

Εύχομαι όταν το κείμενο αυτό δημοσιευθεί να έχουμε ξεπεράσει τον κορονοϊό. Εύχομαι επίσης να έλθει η ώρα που θα ξεπεράσουμε και τους κινδύνους που μας δημιουργεί η άρνησή μας να καταλάβουμε την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε. Συμπεριφερόμαστε σαν τον χωρικό που είδε μιαν  αλεπού να τριγυρνάει στην αυλή του κι έκλεισε τις κότες στο κοτέτσι μη τις αρπάξει η αλεπού. Ο χωρικός αρνήθηκε να καταλάβει ότι αφού εξόντωσε όλα τα θηράματα της περιοχής του, βεβαίως η αλεπού αναγκαστικά θα έλθει στην αυλή του να φάει.

Ο άνθρωπος αρνείται να καταλάβει ότι ζει σε ένα πλανήτη, ο οποίος έχει  όρια για το κάθε τι (μόνον η βλακεία τα υπερβαίνει, έλεγε ο Αϊνστάϊν) κι ότι κάθε τι που τα υπερβαίνει προκαλεί μεγάλα προβλήματα.  Έχουμε ατμόσφαιρα ναι, κι έχουμε άφθονο αέρα λοιπόν. Αλλά για να  έχουμε άφθονο αέρα και να αναπνέουμε θα πρέπει να φροντίζουμε να μην μολύνουμε τον αέρα πιο γρήγορα απ’ όσο προλαβαίνει  ο πλανήτης να τον καθαρίσει.  Για να έχουμε ωραίες και καθαρές θάλασσες θα πρέπει να τις κρατάμε καθαρές.

Εύχομαι λοιπόν η πανδημία του κορονοϊού να μας διδάξει ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τα όρια και τη λειτουργία της φύσης, μέρος της οποίας είμαστε εμείς και οι κοινωνίες μας.

Έχουν περάσει δεκαετίες που με ρώτησε ένας κινέζος: «θεωρείτε ηθικό να μην μπορεί και ο κάθε κινέζος κι ο κάθε ινδός  να φάει το καθημερινό του χάμπουργκερ όπως και κάθε αμερικανός; Θεωρείτε ηθικό να μην έχει και η κάθε οικογένεια της Ασίας το αυτοκίνητό της όπως και η αμερικανική και η ευρωπαϊκή οικογένεια;»  Εκείνη την ώρα αναλογίστηκα όχι αν είναι ηθικό, αλλά που θα βρεθούν οι αγελάδες να ταΐσουν τα δισεκατομμύρια των ασιατών; Και ποιος μας βεβαιώνει ότι ο πλανήτης θα αντέξει τις βιομηχανίες παραγωγής αυτοκινήτων, τις εξορύξεις πρώτων υλών, τις αναθυμιάσεις των αυτοκινήτων και τόσα άλλα; Ασφαλώς δεν είναι ηθικό να πούμε μόνον η Δύση θα ζει με αυτό τον τρόπο, αλλά πέραν αυτού, τι λέει για αυτό το ερώτημα ο πλανήτης;

Ως την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν είναι γνωστό που ακριβώς οφείλουμε τον κορονοϊό. Γνωρίζουμε όμως ότι η υποβάθμιση ή η καταστροφή της φύσης εκθέτουν την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου σε άμεσο κίνδυνο, καθώς διευκολύνουν την ανάπτυξη και διάδοση νέων μολυσματικών ασθενειών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει κατακλυσμιαίες αλλαγές στον πλανήτη μας. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως έχουν προκαλέσει αλλοίωση στα 3/4 της χερσαίας έκτασης του πλανήτη και στα 2/3 των ωκεανών, διευκολύνοντας έτσι  τη μετάδοση ασθενειών.
Στο προκείμενο βιβλίο του ο αν. καθηγητής  Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κυριακίδης, εξηγεί με σοφία αλλά και με απλά λόγια, όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε δρόμο της αυτοκαταστροφής μας. Εξηγεί τα στοιχεία της ατμόσφαιρας και πόσο την επιβαρύνουμε, όπως επίσης και ποιοι κίνδυνοι μας απειλούν. Εξηγεί την καταστροφή που προκαλούμε στην επιφάνεια  αλλά και στα έγκατα  της γης, και ποιες είναι οι συνέπειες στη υγεία μας. Εξηγεί ακόμη και τι συμβαίνει στη θάλασσα και πως αυτό οδηγεί σε ριζικές ανατροπές της υγείας στην ξηρά.
Η πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός μας έχει στοιχίσει πάρα πολύ σε νεκρούς, σε ψυχικά προβλήματα, αλλά και στις συνθήκες ζωής μας. Πολύ σωστά προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε παίρνοντας μέτρα και ζητώντας προϋποθέσεις ώστε να ξεπεράσουμε το κακό. Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον κορονοϊό, δεν σημαίνει πως δεν παραμονεύει επόμενη επιδημία. Πρέπει επομένως  να ληφθούν τα κατάλληλα   μέτρα ώστε να αντέξουμε και άλλους ιούς που ίσως  παραμονεύουν να μας τσακίσουν.
Διαβάζοντας το βιβλίο του καθ. Μιχ. Κυριακίδη καταλαβαίνεις ότι  κάθε  μέτρο κατά του κορονοϊού είναι πάρα πολύ ουσιαστικό, κι όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει να πιεσθούν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών να πάρουν μέτρα ώστε να μη βρισκόμαστε από δω κι εμπρός στο έλεος των κάθε λογής επιδημιών. Πρέπει να θωρακιστούμε. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε υπό τον φόβο που και πως θα χτυπήσει την επόμενη φορά η φύση που την αρρωσταίνουμε. Πρέπει να επιβληθούν κάποια μέτρα ώστε η φύση να ξαναγίνει φιλική προς τον άνθρωπο. Είναι ακόμη στο χέρι μας. Σε λίγο, προφανώς  δεν θα είναι στο χέρι μας. Σε λίγο, σε πολύ λίγο, δυστυχώς αλλ΄αναπόφευκτα θα είναι πλέον αργά.

ΣΗΜ: To βιβλίο «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία» τιμάται 12 ευρώ και σας προσφέρεται επί αντικαταβολή ή με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας μέσω του ηλεκτρονικού μας βιβλιοπωλείου. (Για τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 9217513)

 

https://eptalofos.gr/product/perivallon-kai-dimosia-ygeia/