ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – Κριτικά σχόλια του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ σε εκδόσεις που φέρουν το σήμα της ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ

Έφη Σίμου

Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου

Πριν λίγες δεκαετίες, πριν ακόμη το ιντερνέτ, είχαμε ήδη το φαινόμενο της υπερπληροφόρησης. Είχαμε ήδη πολλές εφημερίδες και περιοδικά που μάχονταν ενάντια στην τηλεόραση. Ο πόλεμος δεν έληξε υπέρ ενός των δύο αντιπάλων. Άφησε πολλά θύματα όμως. Πρώτον, τα έντυπα μέσα, για να επιβιώσουν, αποδύθηκαν σε κυνήγι του σκανδάλου και τον μηδενισμό ελέγχου της πληροφορίας. Η εγκυρότητα και η σημασία της πληροφορίας θυσιάστηκαν στο βωμό της εντύπωσης. Η είδηση που δείχνει μια γυμνή τραγουδίστρια έγινε πολύ σημαντικότερη από την υποβάθμιση του συστήματος υγείας της χώρας. Επίσης, αυξήθηκε ο σεξισμός. Στην προσπάθειά τους να απαντήσουν επιθετικά στην τηλεόραση, τα έντυπα υιοθέτησαν και ενδυνάμωσαν το ρόλο της εικόνας – σε βαθμό που η γλώσσα ( και άρα η ουσιαστική πληροφορία) υποβαθμίστηκε. Ακολούθησε η εποχή του ιντερνέτ. Τότε πια η πληροφορία μετατράπηκε σε φήμη και μάλιστα έφθασε να κυριαρχεί απολύτως στον τομέα μετάδοσης πληροφοριών.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έγιναν χωρίς αύξηση των κινδύνων. Διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ακριβής πληροφόρηση είναι αναγκαία, όπως λ.χ. η πληροφόρηση για μια επιδημία, έναν σεισμό κλπ.  Αυτό το καυτό και άκρως επικίνδυνο στοιχείο, η μετάβαση από την είδηση στη φήμη, είναι το θέμα του  βιβλίου της Έφης Σίμου «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου» που εξέδωσε η “ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ”. Η κ. Σίμου, εξαιρετικά έγκυρη επιστήμων, αναλύει σε απλή γλώσσα που όμως δεν υποχωρεί στην ποιότητα και τη σοβαρότητα, το φαινόμενο τη κατακόρυφης πτώσης της δημοσιογραφίας από όπλο του λαού σε παράγοντα παραπληροφόρησης του λαού. Παρουσιάζει με ρεαλισμό και σοβαρότητα τους κινδύνους. Βεβαίως, δεν εισηγείται την κατάργηση των Μέσων Ενημέρωσης. Όμως κάνει κάτι εξαιρετικά σοβαρό: οδηγεί το αναγνωστικό της κοινό σε μια επίγνωση των κινδύνων τέτοια ώστε να μη παγιδεύεται από την εγκληματικά ανεύθυνη στάση των ΜΜΕ.
Η Έφη Σίμου εκθέτει με σαφήνεια την επιστημονική άποψη κόντρα στη μπουρδολογία των δημοσιογραφικών μέσων σε καυτά θέματα, όπως τα εμβόλια, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το AIDS, τα ναρκωτικά, θέματα ψυχικής υγείας, τη σεξουαλική ζωή, τη διατροφή κλπ Με έκπληξη διαπιστώνουμε πόσες πολλές ασυναρτησίες μας έχουν μεταδοθεί ως έγκυρες γνώσεις, και πόσο κινδυνεύουμε από αυτή τη σύγχυση. Εξηγώ στο κοινό μας ανεπιφύλακτα: το βιβλίο της Έφης Σίμου δεν είναι βιβλίο, είναι όπλο. ‘Οπλο αμυντικό ενάντια την ανευθυνολογία και  την παραπληροφόρηση των λεγομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης . Ιδίως την εποχή μας, όπου κατά τις στατιστικές το 75% του κοινού μαθαίνει το τι συμβαίνει γύρω του μέσω του ιντερνέτ.
Δεν θέλω να επιδοθώ και εγώ σε κινδυνολογίες. Το ιντερνέτ είναι το πιο ισχυρό μέσο παιδείας. Εγώ ο ίδιος το χρησιμοποιώ όλη μέρα. Για τις ανάγκες μιας εργασίας μου κάποτε χάρις στο ιντερνέτ κατέφυγα  σε τρείς γιγαντιαίες βιβλιοθήκες, έχοντας στην διάθεσή μου   το σύνολο της αρχαίας γραμματείας μας από τον Όμηρο έως την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Δεν διστάζω  να υπογραμμίσω ότι το ιντερνέτ είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο που βρίσκεται χωρίς προϋποθέσεις στη διάθεση όλων μας, και εύχομαι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Αλλά όπως κάθε σπουδαίο επίτευγμα, γίνεται αμέσως όργανο του κακού στα χέρια κάθε άφρονος. Η γνώση από μόνη της δεν είναι  εγγύηση του Καλού.
Αυτό λοιπόν είναι το θέμα: η ενημέρωση για τους κινδύνους που περιέχουν όλα τα μέσα πληροφόρησης του κοινού. Το βιβλίο της Έφης Σίμου δεν είναι το μοναδικό του είδους του στα ελληνικά. Είναι όμως μοναδικό που ένας επιστήμονας,  διεθνώς αναγνωρισμένος ενημερώνει για τους κινδύνους που απειλούν το ευρύ κοινό από τα μέσα ενημέρωσης. Καταλαβαίνοντας τον μόχθο που απαιτεί η συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου, εκφράζω τον ενθουσιασμό μου για την έκδοση αυτή της ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ.

ΣΗΜ: To βιβλίο «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου» τιμάται 22,00 ευρώ και σας προσφέρεται επί αντικαταβολή 15,00 ευρώ ή με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας μέσω του ηλεκτρονικού μας βιβλιοπωλείου. (Για τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 9217513)