ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – Κριτικά σχόλια του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ σε εκδόσεις που φέρουν το σήμα της ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ.

ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΝΤΙΖΜΑΝ – ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Σαν αδέλφια 

Η αλληλογραφία ενός Τούρκου διανοούμενου με έναν Ρωμιό δημοσιογράφο από την Πόλη

Έκδοση: Επτάλοφος & Iason Books

Ελεγείο για μια φιλία που θα έπρεπε να υπάρχει

Μικρά, χωρίς να τα προσέχει κανείς, τα φυτά στο γκρεμό που στις ρίζες του απλώνεται η θάλασσα . Γκρεμός βαθύς χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία. Η αμοιβαία εχθρότητα που καλλιεργείται ιδίως στις μέρες μας, μοιάζει με το άγριο κύμα που επιτίθεται στο βράχο. Σ΄αυτό το σφυροκόπημα εχθρότητας, η προσοχή μας στα μικρά λουλουδάκια πρέπει νάναι  ιδιαίτερη. Διότι τα μικρά λουλούδια που ανοίγουν τα φύλλα τους στο φώς της ήρεμης συζήτησης δυό ανθρώπων ξένων προς κάθε εξουσία, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα πέρα από την αντάρα μίσους που ξεσηκώνει η εμπάθεια.  Αυτή την προσοχή δείχνει η αλληλογραφία του Τούρκου γλωσσολόγου Ιμπραχήμ Ντιζμάν και του Ρωμιού δημοσιογράφου Αλέκου Παπαδόπουλου.  Το βιβλίο είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να καταλάβει τις αληθινές διαστάσεις της αέναης ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Όχι για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά για να νιώσουμε πως θα ήταν η πραγματικότητα αν μιλούσαμε με αυτή την ειλικρίνεια και σε αυτόν τον τόνο  εμείς και εκείνοι.

Το βιβλίο  «Σαν αδέλφια» μου έφερε στο νού την Ιλιάδα του Ομήρου. Όχι την ποίηση του έπους, αλλά την βαθειά ανθρώπινη αντίληψη του Ομήρου.  Η Ιλιάδα έχει θέμα της τον πόλεμο, κι όμως, σε όλη την έκτασή της δεν υπάρχει ούτε μια φορά περιφρόνηση ή εχθρότητα του ποιητή προς τους Τρώες. Μιλάει για λάθη, μιλάει για αθλιότητες που διαπράττει αυτός ο Έλληνας ή εκείνος ο Τρώος, αλλά πουθενά δεν υπάρχει μια υπόνοια έστω εθνικιστικής υπεροχής ή μείωσης. Κι όταν ο Πρίαμος πηγαίνει στον Αχιλλέα, όταν δηλαδή ο βασιλιάς της Τροίας και ο ημίθεος Έλληνας βλέπονται στη σκηνή του δεύτερου, μιλούν σαν πατέρας με γιό, και κλαίνε για τον πόνο που έδωσαν και πήραν και οι δυό εξ αιτίας της έχθρας.

Η τουρκική δικαιοσύνη καταδίκασε σε θάνατο τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι εκτός άλλων και για την τελευταία σχεδόν σφαγή των ομογενών κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955. Αλλά η τουρκική ηγεσία δεν έχει δώσει δείγματα συνείδησης που να πάσχει για τη φρίκη. Εύλογη είναι η ερώτηση: ο απλός λαός έχει ακούσει τις κραυγές απόγνωσης των θυμάτων; Σε αυτό το ερώτημα απαντά το βιβλίο «Σαν αδέλφια».  Η επιστολογραφία είναι ομηρική: δεν μιλάνε δυό μαχητές, μιλάνε δυό πενθούντες. Όχι δύο αντίπαλοι, αλλά δύο άνθρωποι που αισθάνονται βαριά τη σκιά της ιστορίας επάνω τους.

Πως το μπόρεσε αυτό ο Αλέκος Παπαδόπουλος; Πως κατάφερε να μιλάει με έναν Τούρκο χωρίς να θυμώνει και να περιφρονεί; Το μπόρεσε επειδή είναι από την Πόλη. Γεννήθηκε και σταδιοδρόμησε επιτυχώς εκεί ως δημοσιογράφος. Τα έζησε τα γεγονότα, τόσον ώστε τον κάλεσε το δικαστήριο που καταδίκασε τους υπεύθυνους ως μεταφραστή του Πατριάρχη Αθηναγόρα  που κατέθεσε εκεί ως μάρτυς. Ερχόταν καθημερινά σε επαφή με επισήμους και απλούς Τούρκους. Ένιωθε την ψυχή τους έναντι των Ελλήνων. Ξέρει σε ποιους μιλάει. Και γι αυτό δείχνει την αρχοντιά του Πρίαμου.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο. Και  θαυμάστε  την ανθρωπιά του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μπορείτε να έχετε το παραπάνω βιβλίο στη διεύθυνση σας έναντι 12,00 ευρώ χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση, με αντικαταβολή ή χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας

ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ 2109214452, 2109217513. 2109214820

https://eptalofos.gr/product/san-adelfia/