Αθανάσιος Ι. Παϊβανάς

Ο Αθανάσιος  Ι. Παϊβανάς γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιπλέον σπουδές στην Πληροφορική. Είναι πιστοποιημένος καθηγητής Πληροφορικής από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. και έχει ενταχθεί στο Μητρώο Εκπαιδευτών Σ.Ε.Κ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Είναι κάτοχος Μaster of Business Administration (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Illinois των Η.Π.Α.   Από την ηλικία των 7 ετών γαλουγήθηκε με την Ψαλτική Παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως, μέσω των ηχογραφήσεων με τις οποίες τον τροφοδοτούσε ο θείος του Κυριάκος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος διέθετε τα χρόνια εκείνα μπομπινόφωνο. Σε ηλικία 10 ετών (1965) ξεκίνησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής. Πρώτος του δάσκαλος ήταν ο π. Σταύρος Πανουργιάς και στη συνέχεια (1968-1972) ο Δημήτρης Μπονάτσος, ο τότε Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και μετέπειτα του Ιερού Ναού Αγίας Ζώνης Κυψέλης.
Το 1974, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απευθύνθηκε στον Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα και του ζήτησε να γίνει μαθητής του. Ο Θρασύβουλος Στανίτσας δέχθηκε να τον αναλάβει και επί σειρά ετών (1974-1982) του μεταλαμπάδευσε σε ιδιαίτερα μαθήματα την Ψαλτική Παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως. Πέραν από μαθητής του, υπήρξε όλα τα χρόνια χορωδός των χορωδιών του Θρασυβούλου Στανίτσα. Το 1983 συμμετείχε στον διαγωνισμό  της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και απέσπασε τη μοναδική υποτροφία για μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, όπου και φοίτησε. Το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής το απέκτησε από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου, τάξη Γεωργίου Μαλαφή, με βαθμό «Αριστα» παμψηφεί. Επί σειράν ετών πραγματοποίησε σπουδές στο κλασσικό τραγούδι στον καθηγητή και τενόρο της Λυρικής Σκηνής Γιώργο Ζερβάνο (Εθνικό Ωδείο 1982-1983, Ωδείο Πειραϊκού Συνδέσμου 1984-1988). Σπούδασε επίσης Ευρωπαϊκή Μουσική στο Εθνικό ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Πειραϊκού Συνδέσμου (1979-1987).  Από το 1977 έως το 1988 υπήρξε μέλος των χορωδιών ΟΤΕ και Κορίνθου με μαέστρο τον Αλέξανδρο Παπαγιαννόπουλο. Με μέριμνα της χορωδίας ΟΤΕ και του Αλέξανδρου Παπαγιαννόπουλου, παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων διεύθυνσης χορωδίας.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και χορωδός (έως  το 1988)  της Χορωδίας «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και εκ των πρώτων συνεργατών του καθηγητή Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Στάθη. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις στα Διεθνή Μουσικολογικά Συνέδρια του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας (2006, 2009, 2012), στο Γ΄ και Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο του Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού (2011 και 2013), στο Αξιον ἐστιν Foundation, Νέα Ὑόρκη (2017). Επίσης έχει πραγματοποιήσει σειρά Master Class Βυζαντινής Μουσικής στην Ορθόδοξη Μουσική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης (2009, 2010, 2011), στη Βηρυττό (SEM 2012), στο Μόντρεαλ (2016).

Το 1998 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει τον Βυζαντινό Χορό “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ” (Α΄ βραβεῖο στον Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής, Πρέβεζα 2002), με τον οποίο έχει μεγάλη χορωδιακή  δραστηριότητα στην Ελλάδα και στό εξωτερικό.

Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα. Επίσης έχει πολυετή δραστηριότητα στην παράδοση μαθημάτων στα Μαθηματικά  και στην Πληροφορική.