Μαρίτσα Σαριντζιώτου – Σπύρου

Η Μαρίτσα Σαριντζιώτου – Σπύρου, άρχισε να γράφει από τότε που έχασε και τους τελευταίους Μικρασιάτες προγόνους της.

Ασχολήθηκε με τις ρίζες της και έζησε συγκλονιστικές στιγμές επισκεπτόμενη εφτά φορές τη Σμύρνη και το χωριό των γονιών της το Σεβντίκιοϊ, όχι για αναψυχή, αλλά για έρευνα ̇ πήγε όμως με προσωπικότητα και καλοσύνη, γιαυτό και της ανοίχτηκαν δρόμοι και σοκάκια! Βρήκε τα στέκια των προγόνων της…… βρήκε που ήταν κτισμένος ο Μητροπολιτικός ναός της Αγ. Φωτεινής, βρήκε το πέρασμα του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ με την άμαξά του από το λιμάνι ως την   Μητρόπολη, και το βάδισε κι αυτή συγκλονισμένη, και τέλος θείο δώρο, η γνωριμία της με τον υπέργηρο ανιψιό του Αγίου, ο οποίος της εμπιστεύτηκε τα απομνημονεύματά του που αφορούν την ιστορία της πολύπαθης οικογενείας του Αγ. Χρυσοστόμου……!
Στο έκτο  βιβλίο της που έχει τον τίτλο «Σεβντίκιοϊ πατρίδα μου σεβντά μου» κάνει κατάθεση ψυχής, καταγράφει την έρευνά της και το αφιερώνει στον τελευταίο Επίσκοπο Σμύρνης Χρυσόστομο Καλαφάτη, τον σημερινό Άγιο Χρυσόστομο, με αναφορά στη ζωή του, το έργο του και το μαρτύριό του. Ο Halil Ibrahim SENOL, Τούρκος Δήμαρχος του Σεβντίκιοϊ –Γκαζί εμίρ –μετέφρασε αυτούσιο το βιβλίο στην Τουρκική…!
Παρά τις απίστευτα ευτυχισμένες στιγμές που έζησε η συγγραφέας  με την επιστροφή στις ρίζες της, δεν αναπαύτηκε γιαυτό και στράφηκε στις ουράνιες ρίζες.

«Αυτό που θα πάρω μαζί μου» Είναι το τελευταίο της βιβλίο. Ασχολήθηκε με τις αποσκευές της ψυχής στο αναπόφευκτο ταξίδι της και γεύεται μία διαρκή ευτυχία….!