Πλάτων Κρικρής Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Ο κατά κόσμον Βασίλειος Κρικρής γεννήθηκε το 1962 στο νησί της Πάτμου, όπου και μεγάλωσε. Αφού αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, λαμβάνοντας αριστούχος μεταπτυχιακό δίπλωμα (master) στην Εκκλησιαστική Ιστορία και την Δογματική Θεολογία από την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, το 1998. Το 2002, εκπονώντας διδακτορική διατριβή με θέμα «Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Β’ Παγκώστας ο Πάτμιος (1805-1825)» έλαβε αριστούχος διδακτορικό δίπλωμα (PhD), από την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Το 1979 εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, λαμβάνοντας το όνομα Πλάτων. Αφού υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής και Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου, χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 στην Αθήνα και πρεσβύτερος το 1985, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. Από το 1985 έως το 1997 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου. Από το 1997 υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.

Από το 1998 έως το 2021 υπηρέτησε ως Γραμματέας του Ιδιαίτερου Γραφείου των Αρχιεπισκόπων Χριστοδούλου και του εν ενεργεία Ιερωνύμου, ως Εισηγητής της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου ως Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής γυναικείων θεμάτων, ως Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών, καθώς και ως Επιμελητής εκδόσεων των Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις 8 Οκτωβρίου 2021 εξελέγη Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 9 Οκτωβρίου 2021 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Βιβλίo: Ο Άγιος εθνοϊερομάρτυς Πλάτων – Η εθνικόθρησκευτική του δράση στην Μακεδονία και στον Πόντο