Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, κατά κόσμον Εμμανουήλ Α. Χαρκιολάκης

O Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, κατά κόσμον Εμμανουήλ Α. Χαρκιολάκης, γεννήθηκε το 1955 στη Σητεία, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.  Πτυχίο Θεολογίας έλαβε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μεταπτυχιακὲς σπουδὲς έκανε στο Sydney College of Divinity (Κανονικό Δίκαιο) και στο Flinders University της Νοτ. Αυστραλίας (Λογοτεχνία), απ’  όπου έλαβε και τον τίτλο του Διδάκτορος της Φιλοσοφίας.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1979, Πρεσβύτερος το 1981 και Επίσκοπος (Αριανζού) το 1989. Εργάσθηκε ως τραπεζικός στην Αθήνα, ως Κατηχητής στη Μεταμόρφωσι Αττικής, ως Διευθυντής του Ιδρύματος «Ο Παντοκράτωρ» στο Παλαιό Φάληρο, ως Ιεροκήρυκας στη Λευκάδα και την Κρήτη, ως Πρωτοσύγκελλος στην Ἱεράπετρα. Ἐδίδαξε Λειτουργική και Αρχαία και Νέα Ελληνική γλώσσα επί τριετία στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου (Sydney).

Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας εξελέγη το 2003. Το 2008 προήχθη σὲ Μητροπολίτη Προικοννήσου. Λόγω του εμπεριστάτου της Μητροπόλεώς του διαμένει φιλοξενούμενος στον Πειραιά, όπου προσφέρει ιεροκηρυκτικὲς υπηρεσίες στην οικεία Μητρόπολι.

Διετέλεσε μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ελαβε μέρος σε πλείστα Θεολογικά Συνέδρια στην Ελβετία, Σερβία, Γαλλία, Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη, Γεωργία, Αυστραλία κ.α. Εδωσε θεολογικὲς και λογοτεχνικὲς διαλέξεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Εκήρυξε τον θείο λόγο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, την Αὐστραλία, την Κύπρο κ.ά.  Εξέδωσε περιοδικά Ορθοδόξου οικοδομής στην Κρήτη και την Αυστραλία, ενώ εχρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί συστηματικά το ραδιόφωνο για τη μετάδοση του ευαγγελικού μηνύματος. Εκτός της ελληνικής ομιλεί και την αγγλική γλώσσα.