Αρχιμ. Τύχων Ανδρέου

Ο πατήρ Τύχων Ανδρέου, γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Τρίκωμο της Αμμοχώστου το 1973. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας το πτυχίο του με βαθμό άριστα. Με την μεταπτυχιακή του εργασία (Θεολογική σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) με θέμα «Η Παναγία στην Κύπρο. Εκκλησίες, Μονές, Εικόνες και Παραδόσεις», με επιβλέποντα και σύμβουλο, τον μακαριστό καθηγητή Πατρολογίας, κ. Τσάμη Δημήτριο,  λαμβάνει το μεταπτυχιακό δίπλωμα με ειδίκευση την εκκλησιαστική γραμματεία. Χειροτονείται διάκονος από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, αργότερα πρεσβύτερος και τον Ιανουάριο του 2005 Αρχιμανδρίτης. Κατά την παραμονή του στην Μεγάλη Βρεττανία, λειτουργεί και κηρύττει το θείο λόγο στην ελληνική κοινότητα του Καθεδρικού Ναού Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βορειοδυτικό Λονδίνο, Golders Green. Το Νοέμβριο του 2008 εγγράφεται στο Μεταπτυχιακό τμήμα των υποψηφίων διδακτόρων της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με σύμβουλο καθηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ.κ. Ανδρέα Νανάκη εκπονεί διδακτορική εργασία με θέμα, «Ο Πατήρ Φιλόθεος Ζερβάκος (1884-1980). Βίος και Δράση – Συγγράμματα», όπου το 2014 την περατώνει και ομοφώνως λαμβάνει βαθμό άριστα Επί σειρά ετών υπήρξε ο υπεύθυνος του περιοδικού της Ι. Μ. Λεμεσου «Παράκληση» καθώς και αρθογράφος σε περιοδικά καθώς και στην «Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια». Επιπλέον ασχολείται με την έκδοση των Ανεκδότων έργων του μακαριστού γέροντος Φιλοθέου του Ζερβάκου Ηγουμένου της Μονής Λογγοβάρδας της Πάρου. Σήμερα διακονεί ως προϊστάμενος, ιεροκήρυκας και κατηχητής στον Ιερό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, για την ανέγερση του οποίου πρωτοστάτησε.

Συγγραφικό  Έργο:

  • Ἀρχιμανδρίτης Φιλόθεος Ζερβάκος (1884-1980). Ἡγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Λογγοβάρδας Πάρου. Βίος καί Δράση-Συγγράμματα, Λεμεσός 2014.
  • Φιλόθεος Γραφίδα. Τό πρῶτο χειρόγραφο τετράδιο ἐπιστολῶν τοῦ Ὁσίου Φιλοθέου Ζερβάκου  Ἡγουμένου Ἱερᾶς Μονῆς Λογγοβάρδας Πάρου. Οἱ 135 ἐπιστολές τῶν ἐτῶν 1912-1937  Ὑπομνήματα – Διαθήκη, Λεμεσός 2015.
  • Γέρων Χαρίτων Μαυρομάτης, Λογγοβαρδίτης μοναχός, ὁ Κύπριος. (1880-1958), Λεμεσός 2015.
  • Φιλόθεες Λογγοβαρδίτικες Μορφές, Λεμεσός 2015.
  • Η Παναγία στην Κύπρο. Μοναστήρια, Εικόνες, Ναοί και Επώνυμά της, Θεσσαλονίκη 1999.
  • Φιλόθεος Γραφίδα ΧΙ. Λεμεσός 2016.
  • Ὁσίου πατρός Φιλοθέου Ζερβάκου Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Λογγοβάρδας Πάρου: «Τά Ἅγια τοῖς Ἁγίοις». Πῶς πρέπει νά προσέρχωνται εἰς τήν θείαν κοινωνίαν οἱ εὐλαβεῖς Χριστιανοί, Λεμεσός 2016.
  • Ὁσίου Φιλοθέου Ζερβάκου: «Πῶς ἐγνώρισα τόν Ἅγιον Νεκτάριον Πενταπόλεως»· ἀγαθές ἀναμνήσεις ἀπό τόν πνευματικόν του πατέρα, Λεμεσός 2016.